Bäst just nu v. 38



01 Belle and Sebastian - Little Lou, Ugly Jack, Prophet John (Feat. Norah Jones)
Nu är det nära. Albumet släpps snart, men har redan läckt på det underbara nätet. Jag försöker ta det varligt och inte tappa bort ett såhär viktigt släpp. Doseringen är en låt per dag och just nu lyssnar jag sönder denna Norah Jones-duett. Fantastiskt är ordet!

02 Niki & the Dove - DJ, ease my mind
Som jag skrev i ett tidigare inlägg är detta den perfekta hybriden mellan Kate Bush och The Knife.

03 Carl Barât - Run with the boys
En höst utan ett släpp från någon Libertines-bördig är en dålig höst. Första singeln från albumet som släpps 4 oktober är en motown-stänkare som säkert kommer att vevas på många Manchesterklubbar i höst. Men vad hände med Libertines återförening?

04 Al, Marc & Sandy - Die here on your floor
Stockholmsband som gjort en av höstens svenska singlar. Lite Empire of the sun, lite New Order, där har ni Die here on your floor.

05 Kid Bombardos - I´m gonna try
Så länge England inte kan föra Libertinestraditionen vidare - utan måste lita på just Libertines-bördiga - får vi lita till Frankrike.

06 The Bear Quartet - Lovers goodbye
Återigen talar Sveriges bästa melodisnickrare till mitt BQ-hjärta. Tänk om man någonsin får se en Best of-konsert med detta bandet, men troligtvis är de för mycket trul för det. Här pratar vi låtskatt...

07 Säkert! - Riot
I kölvattnet av förra veckans valresultat släpper Annika Norlin en låt som får oss att tänka till. Men under min livstid kan jag någonsin bli ledd av någon som tror på nåt är en skicklig passning till våra politiker. Mördarballad för 2010-talet.

08 The Swans - Reeling the liars in
På tal om mördarballader. Den nya gamla Nick Cave är inte Grinderman utan detta återuppståndna The Swans.

09 Crocodiles - Sleep forever
Den skivan jag lyssnat näst mest på i höst (leder gör fortfarande How to dress well överlägset). Många bra låtar på skivan, där låten här är singel. Och om vi skall forsätta hybridtemat så har vi här Glasvegas möter Jesus and Mary Chain. Skrammelpop som i a f den här hjärnan behöver när det nalkas höst.

10 Britta Persson - Annoyed to death
En perfekt öppningslåt från en av årets bästa svenska skivor.

11 Manic Street Preachers - (It´s not war) just the end of love
En hit värd Everything must go. Om den varit skriven 1996 hade den tagit plats på en dubbel A-sida tillsammans med A design for life.

12 Neil Young - Love and war
En av två akustiska låtar på nya fantastiska Daniel Lanois-producerade La Noise. Albumet som helhet ger känslor av det underskattade Pearl Jam-samarbetet Mirror ball, medan denna låt är ren och skär Harvest.

13 Korallreven - A dream (mixtape)
En ny mixtape som sammanfattar sommaren 2010 mer än Kungarna av Tylösand. Mixtapen är chillwave när den är som bäst och innehåller såväl Korallrevens nya singel, ett samarbete med Victoria Bergsman från Taken by trees, som Justin Biebers omtalade nedpitchning (800 gånger långsammare) U smile. Ladda ner här.

14 Mark Ronson - The bike song
Ännu en trallvänlig Ronsonlåt som jag hur jag än försöker inte får ur skallen. Kallas det för hit!?!

15 Little Children - Hold on
Nya projektet för ena halvan av underskattade Idiot kid. Lite lugnare och helt klart lika bra.En behaglig låt att dricka whiskey till.

De låtar som finns på Spotify går att lyssna på här.

Flyers i mitt hjärta

               

När man ser ett dylikt omslag som ovan blir man genast glad och givetvis mycket nyfiken. Omslaget föreställer legenden Reggie "The Riverton Rifle" Leach som spelade i mitt favoritlag Philadelphia Flyers mellan 1974-82 och artisten är kanadensaren (vad annars?) och gamle Weakerthanssångaren John K Samson. Låt nummer 2 Petition handlar om legendens uteblivna plats i Hockey Hall of fame och kampanjen för att försöka få in honom. Jag kommer ihåg The Rifle och det var han tillsammans med målvakten Pelle Lindbergh som gjorde att jag så småningom ritade stora teckningar med det orangesvartvita märket som var Philadelphias signum. Men det är inte bara ett fantastiskt omslag utan musiken är också smått fantastisk. Ladda ner ep:n här och bilda er en egen uppfattning. Inte ofta det skrivs bra låtar om hockey numera, men här har vi ett bra exempel. Tack John K Samson!

Dagens låt 100922



Neil Young - Hitchhiker

Neil Young är tillbaka! Eller har han någonsin varit iväg? Han är en artist som jag återkommer till mer än genomsnittet och han har i och för sig varit väldigt produktiv de senaste åren, men det känns som man alltid saknar Neil Young. Denna låten är hämtad från nya Daniel Lanois-producerade Le Noise som släpps 28 september och är en elgitarr och Neil. En fantastisk kombination visar det sig. Luta dig tillbaka eller gunga med.

Radiohead: Prag 2009

För drygt ett år sedan var jag i Prag för att se ett annat av mina alla-tiders-band Radiohead och just denna konserten har tjeckerna nu sammanställt till en fantastisk konsertvideo. Och den är g r a t i s. Passa på och ladda hem hela eller se delar/låtar på youtube. Nedan kan ni se tre låtar som jag tycker var extra bra på konserten. Låten som alltid lämnar mest intryck på mig kommer sist och är givetvis How to disappear completely. Den gjorde det då, och den gör det nu och för evigt. En av världens bästa låtar.

15 steps


Idioteque

How to disappear completely


Dagens låt 100921



The Concretes
- All day

En av de skivorna jag ser mest fram emot under hösten är The Concretes WYWH som släpps i oktober. Från den hämtar jag låten All day och i refrängen sjunger Lisa Millberg We gonna stay in bed, all day och det är väl lite det vi alla svenska bör göra efter söndagens val. Stanna i säng och skäms...

Sverige har blivit kallt

Ja, vad säger man. Sverigedemokraterna in i riksdagen. En sorgens dag. Det hjälpte inte att lita till den goda människan. Det är visst så att 5, 7 % av väljarna är missnöjda med den förda politiken och jag tror inte så mycket på att man inte gillar Muhammed, George och Terje utan mer att man är missnöjd på det politiska systemet. Jag kan ha fel, men blockpolitiken gör ju också att man inte kan vara en outsider och opponera mot systemet på samma sätt längre. Och då får dessa sk missnöjesparti den rösten. Jag vägrar att tro att det är invandrarna man vill åt. Okunskap är vad det är och sidor som politiskt inkorrekt och program som efterlyst gör ju inte saken bättre. Kunskap är makt och i detta fallet är det också vägen till ett öppnare samhälle.

Och man skall ju alltid komma ihåg...

...94,3 % av väljarna valde att rösta emot främlingsfientligheten...

Dagens låt 100916



Niki & the Dove - DJ, ease my mind

Vet egentligen inte så mycket mer än att detta är en fantastisk höstlåt och passar in precis emellan Kate Bush och The Knife. Denna kommer ni att höra mycket i höst. Hela ep:n finns även här.

TV4 och valet

Igår hettade det äntligen till en del i valet. Var först lite skeptisk till formatet i TV4:s utfrågning. En Peter Jihde i skärmtagen brukar inte vara en god idé. Och programmet inledde också lite trevande. Det var först med första tittarfrågan och inzoomningen av Maud Olofsson som vi först kände lite nerv. Sedan följde Göran Hägglunds uppenbara nervdaller och obegripliga resonemang, Fredrik Reinfeldts skämt om likheten med Zlatan och kanske framförallt Jan Björklunds ilska över att bli kallad att fiska i mörka vatten. Kul med lite nerv och känslor (som också programledarna eftersökte i inledningen). Då hoppas vi på en lika frejdig (vad är det för j-a ord?!?) debatt ikväll, och hoppas då att utfrågarna vågar ta tag i jobbiga ämnen som den gamla socialdemokratin, rödgröna budgetens tvetydighet, skatter som skall sänkas med mera. Betyg på deltagarna igår:

Fredrik Reinfeldt (m)
Statsmannamässig som få. Lugn och vad det verkar den perfekta chefen. Lät sina kompisar ta mer plats och var inte så framstående som han brukar.

Maud Olofsson (c)
Bäst ikväll. Kom in tidigt i diskussionen och hade bra resonemang om jämställdhet och jobben.

Jan Björklund (fp)
Dominerar stundtals debatten givet att han är bra i frågor som skolan. Är väldigt pedagogisk och tydlig. Bra rytit i integrationsfrågan. Men kom bort lite i slutet.

Göran Hägglund (kd)
Var helt anonym inledningsvis och verkade nästan lite tjurig att han inte fick frågorna. Tände till i slutet när det blev lite lättsammare.

5 dagar kvar

5 dagar kvar till val och det känns faktiskt rätt avslaget. Vet inte om det beror på att alliansen redan tagit ut sin vinst och the Månas sett sig som slagna, eller om det för mig inte känns så angeläget om vem som får plats i Rosenbad som tidigare. Man försöker elda varandra, men det som kommer ur politikerna är oftast gammal skräpmat. Debatten i SVT som utmålats som DUELLEN kändes bara trött. Media försöker ändå och kallar valrörelsen för "igång". Man skriver att det är smutsigare än någonsin, men jag tycker att det hittills varit ganska snällt. Idag går TV4 in i matchen och börjar göra partiledarutfrågningar och med uppdelningen alliansen en dag och rödgröna en annan. Hoppas nu att temperaturen kan öka för då blir diskussionen mer givande och roligare. Det här har vi i alla fall att se fram emot i veckan. Slutveckan:

Idag
21.00 Partiledarutfrågning Alliansen (TV4)

Onsdag
21.00 Partiledarutfrågning Rödgröna (TV4)

Torsdag
21.00 Partiledardebatt (TV4)

Fredag
20.00 Slutdebatten (SVT)

Lördag
21.00 Din nästa statsminister (TV4)
21.30 Olssons valstuga (SVT)
23.00 Parlamentets stora valdebatt (TV4)

Söndag
19.00 Valvakan (SVT)
19.30 Valvakan (TV4)

Måndag
20.00 Agenda - vad hände?

Bäst just nu v. 36



01. Håkan Hellström - Saknade te havs

Imorgon skall visst denna låten och River en vacker dröm (synd!) finnas digitalt. Som jag skrev tidigare finns den att lyssna på redan nu och kommer att råflippas i dagens Flipp eller flopp. Håkan gör mig inte besviken. En fortsättning på förra skivans sound och det kommer givetvis bli soundtracket till hösten 2010.

02. Edwyn Collins - In your eyes
Har trånat efter skivan ett tag nu. Idag läckte den och den är helt fantastisk. 5 bleckblåsorkestrar absolut! Eller vad sägs om låtskrivar- och duettpartners som Johnny Marr, Roddy Frame, Franz Ferdinand, The Cribs, Magic Numbers och framförallt The Drums (som skrivit denna, den hittills bästa låten). Come tomorrow, come today skriven av Johnny Marr är även den en poppärla värdig en pop-Edwyn...

03. Lloyd Cole - Oh Genevieve
Han är tillbaka - med Band, med Låtar och med Texter. Jag blir glad. Vill, tänker på, måste gå på hans konsert senare i höst.

04. Britta Persson - If you dont love him
Vilken skiva Britta har gjort. Tjejen som förr kanske mest var känd som Kristofer Åströms körsångerska. Nu är hon fullt i klass med Anna Ternheim, långt förbi alla småsåssar (läs Marit, Miss Li och andra wannabees). Låten är ett lyckopiller för varje höstnacke...

05. The Walkmen - Stranded
New York-bandet som slår undan fötterna på mig varje gång de släpper nytt. Tyvärr är det inget som verkar bestå, då jag nu tänkte; nytt band, kan bli en favorit. Kom dock på att jag tänkte samma sak vid förra skivan, och skivan före den...

06. Dungen - Brallor
Gustav Ejstes och Anna Järvinens röster är som honung tillsammans och trots den lite tarvliga texten så blir det hur fint som helst. Bra skiva med ett band som inte för alltför längesedan hånades i svensk press. Nu hyllas de unisont. Vad hände?

07. SeLest - Dom som aldrig sover
Ändrar mig om Ludwig Bell som årets [ingenting]. Detta är årets [ingenting]. Man hittar hur mycket referenser som helst. Sigur Ros, Kent, Håkan, Eldkvarn och kanske främst PAUS; det kanske mest underskattade bandet från 90-talet. Denna låten börjar lugnt och avslutar Sigur Ros-magiskt. Annan bra låt är Sår.

08. Tallest man on earth - The dreamer
Elektrisk gitarr och en lika elektrisk röst som är lika bra live som på skiva. Konserten i Annedalskyrkan på Wayoutwest var en av festivalens höjdpunkter. Dalmasen Kristian Matsson går från klarhet till klarhet och nya ep:n Sometimes the blues är som sagt inget undantag.

09. Jonathan Beckett - 1989
En helt fantastisk senvårupptäckt, vilken håller gott ännu. Trots det har han - vad jag vet - bara släppt tre låtar. Längtar till fullängdaren. Någon som vet när?

10. Joel Alme - No class
Skivan var sådär när den kom, men nu är det första-skivan-klass på Waiting for the bells. Hösten är Joel Alme-tid.

11. Jazmine Sullivan - Holding you down
Är Lauryn Hill tillbaka? Nä, men bra nära är det. Och med väntan föds substitut. Ett väldigt bra sådant.

12. How to dress well - Walking this dumb (live)
Vi kan ta vilken låt som helst från albumet Love remains. Detta är soul, soul, soul... och det är albumet jag lyssnat på mest denna månad.

13. Fröken Underbar - Bjurholmsplan 2
En helt klart godkänd låt i väntan på Säkert!s album.

14. Bear Quartet - Fist or hand
Ett mer produktivt band får man leta efter. Och efter förra årets 89 känns det som att de är inne i ett stim. Ett bra stim...

15. Goldmund - Dane street
Har avslutat dagen med denna skivan och David Nicholls bok One day i en vecka nu. Magiskt.


Andra bra låtar just nu:
Tove Styrke - Million pieces (Familjen remix)
Röyksopp - The drug
Philip Selway - By some miracle
Raveonettes - I wanna be adored
Kenneth Ishak - You lived in a world of your own
Twin Shadow - Slow
Deerhunter - Helicopter
Francis and the lights - Darling, it´s alright
Kristian Anttila feat Sylvia Wrethammar - Magdalena
Jenny & Johnny - Big wave

De låtar som finns på Spotify går att lyssna på här.




Håkans nya!!!

Vet inte vad den heter, vet inte när den släpps, men jag vet att den premiärspelas på radion i morgondagens P3 populär. MEN...

...redan idag kan vi lyssna på den här. Flipp eller flopp (låt 1). Låt 3 är Kings of Leons nya Radioactive lyrics.

JAAAAA!!!

Belle & Sebastian rör på sig



Nu börjar det hända saker. Två nya låtar från albumet Write about love. Och givetvis låter de sagolika. Låtarna är “I Want The World To Stop” och “I Didn’t See It Coming” och de kommer som mp3 imorgon, 6 september.

Kleerup, han kan bli nåt han...

Kom in lite halvvägs i en intervju på P3 med - vad jag trodde - ett fyllo som annars brukar vara underlag för intressanta dokumentärer i Sveriges radio. Men inte denna gång: det var en intervju med en väldigt hes, sthlm-dialektal och släpande Andreas Kleerup. De pratade om saker i hemmet. Kleerup fick frågan: Är det något du absolut inte vill ha i hemmet (syftandes på samtalets inredningstema). Kleerup svarade: - Efterfest!

Här krävs en konstpaus, vilket också blev fallet i intervjun. E f t e r f e s t! Inte för att skämta, inte för att vara dryg, utan det kändes som att det bara låg bra i munnen, att Kleerup alltför många gånger hade nekat just den frågan om efterfest. Och just där, just då kändes det som att den där Kleerup; han kommer att bli nåt stort.

Förhoppningsvis med sitt nya band Me and my army.

RSS 2.0