Dagens låt 100829

The Naked And Famous - Young Blood from The Naked And Famous on Vimeo.


Kom igen Jan!



Ikväll är det dags för folkpartiets partiledare Jan Björklund att grillas av SVT (kl 20.00). Jan, du har en del att svara upp till...

Gårdagens låt

I dagens låts följe - eller kanske rättare sagt släptåg - kommer jag från och med idag presentera gårdagens låt, ett inlägg där låtar som betytt mycket för mig kommer att delges. Tidpunkt på år och känslan över låten kommer att spela in. Vi börjar med världens bästa liveupptagning, som gör en glad när man än lyssnar på den. Väl bekomme...

 

Jonathan Richman - Ice cream man (live)

Lär av ungdomsförbundet

Tänk vad bra och lätt det hade varit att bestämma sig om Liberala ungdomsförbundet med Birgitta Ohlsson som ledare hade styrt Folkpartiet istället för major Björklund med följe. Såg Birgitta Ohlsson ryta till mot Frankrike på folkpartiets valupptakt på Berns i Sthlm igår och här har vi glöden som vi socialliberaler har saknat. Och det fina var att hon också fick den högsta och längsta applåden för det. Det finns hopp! Och hade hon också uppbackats av LUF med lite andra tankar hade saken varit biff... Nedan LUF:s valfilm 2010. Snygg och tydlig.


Det är inget konstigt med friheten from Erik Åslin on Vimeo.


Dagens låt 100827

Cee-lo "No one's gonna love you" from Starr Whitesides on Vimeo.


En fantastisk röst och en makalös låt kan inte göra annat än underverk. Cee-Lo tolkar Band of horses.

Är människan god?

Jag är för öppenhet och debatt i alla lägen. Jag lever i tron om att människor kan ta till sig budskap och empiriskt komma fram till bra resultat. Jag verkligen vill tro det. Men i detta läget med SD och TV4 vet jag inte. Man har kommit precis dit man vill, och man blir tyvärr nån slags martyr. TROTS denna vidriga, främlingsfientliga, kalla film som SD idag har publicerat. Men jag vill verkligen tro att svenska folket kan se igenom detta rasistiska parti och att man motbevisar artiklar som denna, där man menar att ju mer som skrivs (bra eller dåligt) gynnar SD. Är det inte så så gör ju även jag mig skyldig till ett sd i riksdagen genom att skriva om dem här. Så valet den 19 september avgör inte bara vilka som kommer styra Sverige de kommande fyra åren utan också tron på människan och svensken som en god och rationell varelse.

Dagens låt 100826

"Darling, It's Alright" - Francis and the Lights from Francis and the Lights on Vimeo.


Räkningarna är betalda och idag lyssnar jag mest på Francis and the lights album It´ll be better. Låten här är en livetagning och sångaren Francis låter som en blandning mellan Peter Gabriel och sångaren i Johnossi. Titta på dansen efter ca 1.53 så kommer ni också vara fast. Fint så...

Spotify Premium

Äntligen prioriteras vi premiummedlemmar. Här två bra skivor som pre-releases:

Junip – Fields

Klaxons – Surfing The Void


Rödgrön regering

Aftonbladet presenterar idag de rödgrönas tänkbara skuggregering (här). Tänkte först göra en jämförelse minister för minister, men kom på att det - om man bortser från de flesta såssar - inte ser så illa ut. Maria Wetterstrand som miljöminister, Josefin Brink som jämställdhetsminister, Mikael Damberg som högskoleminister, Carin Jämtin som migrationsminister är alla kompetenta personer med intressanta uppgifter.

Problemen kommer på de högre posterna. Sahlin, Östros, Johansson och Baylan KAN inte, FÅR inte styra Sverige. Fyra personer som så märkbart representerar det jag ogillar med politik i allmänhet och såssar i synnerhet; pösighet och maktfullkomlighet. Kolla bara på Thomas Östros i ekonomidebatten mot Borg. Hur kan man vara så Göran Perssonskt-nöjd utan att vara Göran Persson? Hur kan man i punkt efter punkt fortfarande påstå att Alliansen kört landet i botten, trots att alla mätningar visar på det motsatta? Hur kan man vara så pösig utan att vara fet? Men som alliansen-anhängare är det väl bara att tacka och ta emot. Vi får hoppas på mer Sahlin, Östros, Johansson och Baylan i debatten och mindre Wetterstrand, Brink, Jämtin, Damberg och Fridolin. Då blir det en promenadseger...

Dagens låt 100825



Ludwig Bell
- Silvertejp

Det är ungefär ett år sedan en av förra årets bästa svenska skiva med [ingenting] släpptes. Här kunde vi njuta av en av förra årets bästa låtar Dina händer är fulla av blommor. Och det är mycket av samma känslor som uppbringas i denna låt Silvertejp. Känns annars som att albumet är rätt medelmåttigt (3 bleckblås kanske).

Ludwig Bell är sångaren i Dreamboy och man känner givetvis igen Pavement-rocken, men denna gång på svenska.

Lyssna på hela albumet här.

Efterlyses: socialliberalt parti

När skall någon komma på att ett riktigt socialliberalt parti hade rönt stora framgångar i Sverige? I en tid då liberalismen och det fria samhället tycks vunnit världsbilden slåss fler och fler partier om att vara Sveriges liberala parti. Och alla verkar misslyckas. Sveriges första liberala parti; folkpartiet, har fått dille på integrationsfrågan och verkar ta alla tillfällen till att fiska djupt i dunkla vatten. Jag vet att man vill ta integrationen på allvar, men man får inte ut sitt budskap, och allt verkar falla platt. Nu blir det en klappjakt på invandraren istället för att ta upp komplexiteten och på problemet i mottagningen och första tiden i Sverige. Centerpartiet har också på senare tid försökt ta på sig den liberala rocken, men misslyckats även de. Mycket p g a dess ideologiska arv i bondesamhället. Och mycket av dess liberala framtoning idag tenderar libertarian och har dragit sig mot höger. Fredrik Federlay (eller Ursula) är överste-kocko här. Moderaterna har också sin historia att kämpa emot och konservativismen gifter sig minst sagt dåligt med liberalismen. Sedan skall ju inte det liberala partiet vara statsbärande. Uppstickaren i sammanhanget är Miljöpartiet och de tycker jag förvaltar socialliberalismen bäst. Problemet med dem är bara att en röst på dem också innebär en röst på såssarna och Måna. Och det hade ju varit en katastrof.

Jag har alltid röstat på folkpartiet och om nu inte en röst på miljöpartiet också hade varit en röst på S så hade kanske den sviten varit bruten. Men nu blir det troligtvis folkpartiet, inte för att de är det ultimata socialliberala partiet idag, utan mer för att de ligger närmst mina ideal. Men jag önskar att man efter detta valet väljer Birgitta Ohlsson till partiledare och lägger mer fokus på mänskliga värden och integritetsfrågor. Då har ni min klara röst!

Viktor Sjöberg



Hösttid är också lika med jazztid och likt en Hans Appelqvist tenderar dagens bästa nya skiva att kittla de intellektuella jaget. Artisten är Viktor Sjöberg New Jazz Ensambles och skivan heter Lover man. Nu-jazz med samplingar och fantastiskt instrumentering är bleckblåsorkester för mig. Viktor Sjöberg kunde jag se bakom datorn i Jens Lekman band på Wayoutwest tidigare i augusti och det är ett musiksnille utöver det vanliga.

Vill ni höra nu-jazz så rekommenderar jag detta å det största. Tillsammans med en god bok - säg David Nicholls One day - så blir upplevelsen total. Efter en genomlyssning känner du dig genast smartare. Efter två och dito många glas rött vin ÄR du Peter Englund.

Skivan släpptes 20 augusti och kan köpas på Itunes.

Är det verkligen så enkelt, Jimmy?

Agenda på SVT har åter börjat rulla och kan lätt ses på listan nedan om fina hösttips. Första programmet i söndags började dock lite trevande och det kändes lite för mycket som public services ansvar om att bjuda in a l l a partier. Feministiskt Initiativs Gudrun Shyman skulle debattera våldtäkter med Sverigedemokraternas Jimmy Åkesson. Öppet mål för båda och som man kunde förutse kom debatten att handla om två saker: Gudruns mansperspektiv och Jimmys invandrarperspektiv. Man pratade förbi varandra och verkade inte förstå vad den andre diskuterade utan såg en ond man alternativt invandrarman framför sig. Jag tror inte att de i och med denna debatt vann några nya väljare och det är väl positivt, men det hade varit intressantare att de fått diskutera ett perspektiv åt gången.

Det som var positivt med debatten var att Jimmy Åkesson släppte sitt lugna jag. Han avbröt och kändes nervös och det jublade jag åt i tv-soffan. En mer upprörd och instabil Jimmy gagnar hela Sverige. Fortsätt så...

Imorgon onsdag kommer the Jimmys att släppa en rapport om invandrares överrepresentation i våldtäktsstatisktiken. Vad menar han egentligen? Är det verkligen så enkelt, Jimmy? Har själv arbetat på Migrationsverket och vet hur dåligt nyanlända familjer mår samtidigt som framförallt papporna tappar allt sitt medförda självförtroende. Barnen, som oftast lär sig svenska snabbare, tolkar åt sina föräldrar och får på så sätt också en "högre" ställning i familjen. Barnen får inte vara barn och föräldrar får absolut inte vara föräldrar. Du som hyllar familjen borde väl veta att integrationen är det viktiga för familjer. Det är mer komplext än vad du nånsin kommer att förstå Jimmy. Satsa på integrationen och inte på avvisningar. Och framförallt; låt oss fortsätta ha ett Sverige utan ett invandrarfientligt parti i riksdagen även efter 19 september!


Dagens låt 100823



Philip Selway - By some miracle

Brukar efter för många missbedömningar döma ut soloutsvävningar från bandmedlemmar som inte är sångaren. Det finns ett fåtal som har blivit bra (läs Richard Hawley (Pulp), Albert Hammond Jr (Strokes) och Håkan Hellström (Honey is cool, BD)), men oftast slutar det med ett jaha. Jag får verkligen hoppas att soloskivan från Radioheads trummis Philip Selway kvalar in på den listan. Låtarna jag hört hittills verkar riktigt lovande. Ett lugnt drama inte alltför långt ifrån Radioheads lugnare stunder. Lyssna på fyra låtar här från albumet Familial som når oss 30 augusti. Lyssna även på singeln By some miracle på Spotify.

Dagens låt 100822

How To Dress Well - "Lover's start" from Jamie Harley on Vimeo.

En otroligt snygg video gör en fantastiskt snygg låt. How to dress well är väldigt produktiva och har redan släppt ett otal ep:s. I höst kommer debut-fullängdaren Lovers remain och den kommer i a f att förgylla min höst.


Vår bästa tid är NU!


                       

Som rubriken antyder är min och även er bästa tid just nu. Vi måste ta vara på den; NU! Och då undrar ni kanske - med all rätt - om jag gått och blivit religiös eller helt enkelt fri. Nä, riktigt så fint är det inte. Men annat slår undan mina ben just nu: Hösten, Musiken, Valet, TV-serierna, Fotbollen... allt allt allt kommer just nu! Och så här är det i o f varje år förutom en sak. Valet. Så ta nu hand om denna den närmsta månaden och njut. Här några tips!

Musiken: Chief, Ludwig Bell och Blonde redhead har startat upp på ett fantastiskt sätt och Röyksopp, Säkert! och How to dress well kommer inom en månad alla tre att leva upp till förväntningarna. Den bästa musiken är nu, så; Njut!

Valet: Mona och Fredrik är ute och redan har vi fått höra "du ljuger" i debatten. Detta kommer att bli en rysare och den 19 september kommer dolkstöten. Fram till dess ser vi fram emot olika debattartiklar, SVT-program, P1 morgon och Brunchrapporten i P3, som kommer förgylla denna månaden. Birgitta Olsson har också börjat synas i debatten och det bådar gott. Den bästa politiken är nu, så; Njut!

TV-serier: Nästa vecka står nystarter som spön i backen på Canal plus. Jag är framförallt intresserad av The wire-skaparen David Simons nya serie Treme, som har premiär på tisdag. Den utspelar sig i Katrinaorkanens eftermäle i New Orleans. Vanliga människor med musik i botten gör att det kan bli höstens upptäckt. Sedan ser jag givetvis fram emot säsong 3 av True blood. Har i o f sett två avsnitt redan och det lovar tyvärr inte gott. Men jag är inte redo att nackbita den serien än (sorry, var bara tvungen). Den bästa tv-serietiden är nu, så; Njut!

Fotbollen: Hammarby kommer att strida för tredjeplatsen i Superettan och jag kommer - som den sista entusiasten - aldrig sluta hoppas. Forza! Samtidigt har Premier league startat och det känns redan som att fler lag än vanligt kan blanda sig i segern. Jag tror inte att Chelsea kan fortsätta i detta tempot och även här litar jag på att underdogen Liverpool skall göra sitt jobb. Den bästa fotbollstiden är nu, så; Njut!

Kom igen nu, och ta vara på denna tiden!!

Ny Belle and Sebastian-skiva!

Fantastiska nyheter når mig under dagen. Ett av mina allatidersband släpper nytt i höst. Skivan kommer att heta Write about love och når oss lyssnare den 12 oktober. Inte bara titeln utan omslaget håller hög Belle-klass.

Jaaaaaaaaaaaaa... var bara tvungen...


Dagens låt 100819



Blonde Redhead - Here sometimes

En perfekt låt att starta upp hösten med. Albumet Penny sparkle släpps 13 september och låter som gruppens genombrott. Ladda ned låten här.

Helt Sonika 2009

För att åter ta upp musikspåret i denna bloggen och för att visa er vad ni har att förvänta er så skall jag som brukligt bjuda på en lista över mina 5 bästa skivor och 5 bästa låtar från förra året 2009. Både svenska och utländska. Så här kommer de, med Spotify-länk (i den mån att de finns):


5 bästa album - utrikes:

01 The xx - xx
02 Peter Doherty - Death/Graceland
03 Wilco - Wilco (the album)
04 Badly drawn boy - Is there nothing we can do?

05 Girls - Album

Bubblare
: Arctic Monkeys - Humbug, Animal Collective - Merriweather post pavillion, Timber Timbre - Timber Timbre, Richard Hawley - Truelove´s gutter, Passion Pit - Manners, The Leisure Society – The Sleeper & A Product Of The Ego Drain


5 bästa album - inrikes:
01 The Crêpes - What else?
02 Alexander Durefelt - Heart on repair
03 Existensminimum - Ok boys

04 El Perro del Mar - Love is not pop
05 Christopher Sander - Hej hå

Bubblare: Skansros - Skansros, The Mary Onettes - Islands, Kent - Röd, Fever Ray - Fever Ray, [ingenting] - Tomhet idel tomhet, Lake heartbeat - Trust in numbers, Jonathan Johansson - En hand i himlen, Hästpojken - Från där jag ropar



5 bästa låtar - utrikes:
01 Bat for lashes - Daniel
02 Girls - Hellhole ratrace
03 Animal Collective - My girls
04 Revolver - Get around town/Leave me alone
05 The Horrors - Sea within a sea

Bubblare:
Arctic Monkeys - Pretty visitors, Monsters of folk - Dear God, Moderat - A new error, The xx - Islands, Jay-Z - Empire state of mind, Morrissey - I´m throwing my arms around Paris, Memory tapes - Bycycle, The Big Pink - Dominos, Badly drawn boy - Is there nothing we can do?, Julian Casablancas - 11th dimension, Camera Obscura - Tougher than the rest, Broken bells - The high road, Michael Runion - Maxine, Timber Timbre - Lay down in the tall grass, Avi Buffalo - Whats In It For, Atlas sound - Walkabouts, Bon Iver - Blood bank, Röyksopp - The girl and the robot, Pet shop boys - Viva la vida/Domino dancing, Regina Spector - Laughing with, La Roux - In for the kill, God help the girl - Perfection as a hipster


5 bästa låtar - inrikes:
01 El Perro del Mar - Change of heart
02 Deportees - When they come
03 The Sound of Arrows - Into the clouds
04 [ingenting] - Dina händer är fulla av blommor
05 Alf Robertsson - Duvan

Bubblare: Salem - Astronaut, Fontän - Early morning, Magnus Carlsson and the Moon Ray quintet - You do something, Miike Snow - Animal, Kleerup/Krunegård - April´s child, Sexfemman - Punchrulle, Gustaf Spetz - You and me, The Crêpes - What else?, Sonjagon - We are coming over tonight, Hästpojken - Jag e jag, Daniel Gilbert - Bones, Joel Alme - You will only get it once, Jonathan Johansson - En hand i himlen, John ME - Love is my drug, Fibes oh Fibes - Love child, JJ - From Africa to Malaga, Loney dear - Harm, Taken by trees - Watch the waves, Bandjo - Fatima, The Amplifetes - Whizzkid, Perssons Pack/Annika Norlin - Stenad i Stockholm


Val 2010

Nu börjar valrapporteringen att åter inta stugorna och det med en kraft som inte uppnåts sedan Karelins dagar. Orkar vi med all rapportering är frågan? Ja, säger jag. Vi måste. Det är vår förbannade skyldighet. Och det gäller att sålla bland nyheterna. Allt är inte bra och relevant. Och det gäller för lyssnaren/läsaren att ta på sig sin största källkritiska mössa som man någonsin stickat. Journalister är inte alltid neutrala. Det finns både vänster och högerjournalister. Ofta vänster i kulturen och höger i ledaren. Men som sagt; valet måste ses genom källkritikermössan. Vi har hört om de två retorikexperterna på TV4 och Svenska Dagbladet som visade sig vara folkpartister. Nedan följer ett exempel på en okritisk journalist i "neutrala" statstelevisionen. Se upp!!


Nu kör vi...

Med 32 dagar kvar till valet kommer jag starta upp bloggen igen. Med musik o c h politik!

RSS 2.0